Tussen Sohoor en Iftar – Ster

Ramadan 2013: lange dagen voor mensen die vasten


Voor de meeste moslims begint a.s. woensdag officieel de ramadan, de vastenmaand. Tijdens deze maand wordt er tussen de dageraad en zonsondergang niet gegeten of gedronken. Dit jaar betekent het dat er ongeveer 19 uur per etmaal wordt gevast. Het worden lange dagen voor de mensen die vasten. Ook de niet-moslims zal het niet ontgaan dat er bijvoorbeeld speciale ramadan- acties in de winkels zijn en dat het drukker wordt nabij de moskeeën.

De ramadan is naast de getuigenis, het gebed, de bedevaart en de armenbelasting één van de zuilen van de islam. Het vasten wordt gezien als een zuivering van de ziel en als uiting van gehoorzaamheid aan God. Ook versterkt het de zelfbeheersing, en de solidariteit met hen die het minder hebben. Ramadan omvat dus veel meer dan het lichamelijke vasten alleen. Deze maand is ook een periode van samenzijn met familie en vrienden, van saamhorigheid, bezinning en goede voornemens.

Vrijstelling
De ramadan is naast de getuigenis, het gebed, de bedevaart en de armenbelasting één van de zuilen van de islam. Het vasten wordt gezien als een zuivering van de ziel en als uiting van gehoorzaamheid aan God. Ook versterkt het de zelfbeheersing, en de solidariteit met hen die het minder hebben. Ramadan omvat dus veel meer dan het lichamelijke vasten alleen. Deze maand is ook een periode van samenzijn met familie en vrienden, van saamhorigheid, bezinning en goede voornemens

Othman-Moskee

Moslim consument
Tijdens de ramadan zijn er twee belangrijke maaltijden per etmaal. Vóór de dageraad wordt de maaltijd gebruikt die ‘sohoor’ wordt genoemd. Na zonsondergang wordt er vaak gezamenlijk in familieverband gegeten. Deze maaltijd wordt ‘iftar’ genoemd. Tijdens de vastenmaand merken ook de Nederlandse supermarkten een verschil in de aankopen van bepaalde producten. Voor deze winkels is het een kans om in te spelen op de behoeften van de moslim consument. Albert Heijn heeft sinds vorig jaar een speciale ramadan display. Hierop staan allerlei producten die inspelen op de behoeften van de vastende consument. “Die producten verkopen we eigenlijk het hele jaar door. Tijdens de ramadan worden ze in een display bij elkaar gezet, zodat ze makkelijk te vinden zijn. We zijn er vorig jaar mee begonnen en het was een groot succes. Dit jaar hebben we nog iets nieuws, namelijk kaartjes met recepten, zoals Marokkaanse soep, ‘harira’ en tagine (stoof) gerechten”, vertelt Anoesjka Asperslagh, woordvoerster van Albert Heijn.

Drukte
De ramadan is naast het vasten ook een maand van bezinning en aandacht voor het geloof. Tijdens deze maand worden extra gebeden verricht. Het extra gebed is dit jaar omstreeks 12 uur ‘s nachts. Dit gebed wordt veelal in de moskee verricht. De afgelopen jaren is er door buurtbewoners geklaagd over drukte in de nacht rondom bijvoorbeeld de Othman moskee in Crooswijk. De voorzitter van de Othman moskee, de heer Talagui, vertelt over de maatregelen die er worden genomen om drukte en overlast te voorkomen. “Wij proberen vanuit de moskee mensen te mobiliseren om overlast te voorkomen. We sporen iedereen aan om niet met de auto te komen, dit om parkeerdrukte te vermijden. Er worden ook dagelijks mensen ingezet om de boel rondom de moskee in de gaten te houden. Ook veel jongeren helpen mee. Mensen worden aangespoord om na het gebed niet voor de moskee te blijven staan praten. We proberen drukte buiten te voorkomen, zodat er geen overlast voor de buurtbewoners ontstaat.”

 

Bron: http://www.desteronline.nl/tussen-sohoor-en-iftar/