Voeding in de Ramadan? 

Afgelopen zondag is na het Asr gebed een lezing gegeven door Mohammed Boulahrir, een moleculaire arts.

Er is geopend met een aantal quotes door gerenommeerde artsen over het vasten.

1. “Vasten is het beste medicijn het is de dokter die binnen in je zit” (paraclsus)
2. “Fasting, combined with nutritional competence, removes the most significant causes of disease.“ (Dr. J. Fuhrman)
3. “A fast can help you heal with greater speed; cleans your liver, kidneys, and colon; purify your blood; help you lose weight and ; flush out toxins” (Dr. James F. Balc)
4. “The job of fasting is to supply the body with the ideal environment to accomplish its work of healing.“ Dr. J. Fuhrman)
5. “I believe that fasting is the “missing link” in the Western diet.“ (Dr. Elson Haas)
Het slechtste wat men kan doen, is 6 á 7 keer eten op een dag. Door te vaak en onregelmatig te eten, krijgt men ontstekingen in hun lichaam. Deze ontstekingen zijn de basis van zowaar elke hedendaagse ziekte. De beste manier te herstellen van al deze ontstekingen is door te vasten. Dit wordt ook gesuggereerd door de verschillende artsen hierboven.
Eten in de Ramadan
Ramadan brengt het lichaam rust en van daaruit kan het lichaam zich herstellen. Onregelmatig eten of vaak eten op een dag is iets wat wij met zijn allen helaas doen. Het zou mooi zijn om deze maand dan ook te gebruiken om op onze voeding te letten en dit door te zetten naar de overige 11 maanden van het jaar.
Voordelen van het vasten.
De IGF-groeifactor (Insuline groeifactor) moet laag worden gehouden. Verhoogde IGF spiegels stimuleren namelijk de groei van kankercellen. Deze groeifactor stijgt na het eten van zoete producten. Om dit proces tegen te gaan moet men veel koolhydraten eten en zuivel drinken. Deze zorgen namelijk voor de aanmaak van nieuwe witte bloedcellen waardoor het lichaam zichzelf als het ware reset.
Vasten activeert de innerlijke reiniging/ detox. Het herstelt je immuunsysteem. Imuuncellen zijn stofjes die schadelijke stoffen bestrijden. Het vasten brengt het lichaam emotioneel tot rust. Ons lichaam gebruikt tot 65% van onze energieproductie voor het verteren van voeding. Dus tijdens het vasten zou men in principe meer energie moeten hebben.
Do’s
Tijdens het verbreken van het vasten is het belangrijk om voldoende vocht te drinken. Minimaal een halve liter samen met dadels. Vocht is vooral belangrijk omdat het lichaam vocht nodig heeft om voeding te verteren. Als men niet voldoende vocht binnenkrijgt, is het moeilijk voor je spijsvertering om het eten dat je na een lange dag vasten binnenkrijgt te verteren. Wat ook goed is voor de spijsvertering is om een glas water met citroen te drinken. Want dat stimuleert de afgifte van maagzuur waardoor eten makkelijk wordt verteerd.
Zorg extra goed voor je darmen. Dingen waar veel suiker in zitten zorgen voor chaos in de darmen. Een beschadigd darmslijmvlies is één van de belangrijkste oorzaken voor veel ziektes. Dus probeer enzymrijke voeding (groente) te eten want dat is belangrijk voor de spijsvertering.
Verder zorgt het gebruiken van mint voor verkoeling. Jouw spijsvertering geeft verteringsstoffen af waardoor men eten sneller kan verteren. Het sterkste product voor het bevorderen van de maag is echter gember.
Ook bewegen is heel belangrijk voor je lichaam. Indien men weinig beweegt is dit ook slecht voor de spijsvertering. Ook zal men zich dan heel erg moe en suf voelen. Beweeg minimaal 20 minuten op een dag.

Dont’s
Zetmeelrijke producten moet men met mate eten, want die hebben weinig voedingswaarde. In de Ramadan is het belangrijk om voeding te eten die ons energie geven, zeker gezien het korte tijdsbestek waarin wij mogen eten. Goede voeding is dus essentieel om de dag goed door te komen. Kies voor vis of zilvervliesrijst met veel groenten. Ook matigen met bepaald voedsel, zoals witte rijst, brood en voedsel met veel suiker is essentieel, omdat hierin weinig mineralen zitten wat zonde is.

Het slechtste wat men kan doen na het verbreken van het vasten is het lichaam direct volproppen met eten. De maag is een hele lange periode van rust gewend en wordt daarna meteen in volle toeren ingezet. Eet daarom in kleine hoeveelheden.
Eet ook minder rood vlees. Dit is heel zwaar voor je lichaam, het duurt namelijk 5-7 uur om dit vlees te verteren. Het is zonde om je lichaam daarmee te belasten. Men kan beter lichter voedsel nuttigen, zoals vis.

Extreem gezonde voedingsmiddelen die ook in de Koraan genoemd worden
Tot deze groep behoren dadels, honing, olijfolie, granaatappel, knoflook en gember. Deze voedingsmiddelen worden in de Koraan genoemd. Pas in de laatste decennia is er nadruk op deze gezonde voedingsmiddelen gezet. En wij weten dit al meer dan 1400 jaar.
Honing kun je bijvoorbeeld in je thee gebruiken als plaatsvervanger voor suiker. Dit is veel gezonder. Olijfolie wordt door de moslims over heel de wereld veel gebruikt en men weet wat de gunsten daarvan zijn. We hebben het hier over echte olijfolie en niet zo’n mengsel dat men koopt in de supermarkt. Granaatappel is een seizoensproduct en is niet het hele jaar verkrijgbaar. Maar granaatappel is goed voor het bloedvatenstelsel. Het houdt het bloed schoon. Verder raad ik aan om knoflook vooral na de Ramadan te gebruiken en veel gember voor de spijsvertering.
Er is echter één super middel wat nu nog wordt bestudeerd door vele wetenschappers overal ter wereld, namelijk heb el-sawda (Zwarte zaad). Er is een hadieth die in saheeh al-bukhaari staat 5687 dat onze Profeet vzmh zei dat “heb sawda is een geneesmiddel voor alle ziektes behalve de dood”. Ik denk dat deze hadieth meer dan duizend woorden zegt. Als men zwarte zaad olie gebruikt, gebruik dan heel weinig. Één theelepel is genoeg.
De voordelen van zwarte zaad is dat het de spijsvertering tot rust brengt, de darmen reinigt, de weerstand versterkt, het vrijkomen van histamine voorkomt, het lymfevatenstelsel zuivert en het als remedie is te gebruiken tegen vele soorten bacteriën, parasieten en virussen.
Overige Tips
• Kies i.p.v. vlees-> kip, vis, eieren of noten.
• Voorkom het gebruik van veel vetten, al helemaal gefrituurde vetten.
• Koolhydraten: leg de nadruk op complexe koolhydraten.
• Minimaliseer het gebruik van zoetigheden.
• Zorg voor voldoende vezels.
• Kies voor licht verteerbare alternatieven.

Het is een aanrader om voor Fadjr een smoothie te maken. Gebruik dan vooral noten, bananen en avocado. Het is echt belangrijk om veel water te drinken, want vocht is essentieel. Een gemiddeld mens kan tot 50 dagen zonder voedsel, maar echter 3 dagen zonder water. Het gevaar voor uitdroging is dus groot dus zorg ervoor dat men voldoende water binnen krijgt.

zIe ook onderstaande video voor meer informatie over wat te eten in de Ramadan.


Om meer handige tips te ontvangen op het gebied van voeding en gezondheid, bekijk zijn Facebookpagina: www.facebook.com/poweracademy.

Scroll To Top